A Pressel masszázs folyamata az alsó és felső ember ellentétes működésén alapul

 

 

A Pressel-terápia egymást követő alsó és felső masszázsok sorozata. Az ember e két ellentétesen működő rendszerét, az alsó és a felső embert, külön alkalmakkor kezeli, de mindig az egész emberre kiterjed a hatása. A vádlik és a keresztcsont területének masszázsakor felfelé áramoltatunk, majd amikor ennek hatása már lecsengett, feldolgozódott az emberben, leghamarabb három nap múlva, a hátmasszázs során lefelé irányuló áramlásokat indítunk. Így az alsó és a felső ember között kialakuló párbeszédben finom kiegyensúlyozódás kezdődik, ami segíti az én, a szív egyensúlyt teremtő tevékenységét. Ezért a felső és alsó masszázsokat csak váltott ritmusban szabad alkalmazni, tilos hosszabb távon csak az egyik oldalt masszírozni.

 

A polaritás a masszázsfogásokban is megjelenik, a Pressel és a ritmikus fogások ellentétes minőségűek. A Pressel fogásoknál az ujjak vége az aktív, ezek a fogások mélyebben hatolnak a szövetbe, ébresztőbb jellegűek, a fizikai test közvetítésével elsősorban az ént és az asztráltestet szólítják meg. A ritmikus fogások csak érintik a testet, a tenyérközép szívó, éteriséget megemelő ereje az aktív. A szigorúan előre haladó mozdulatok a sűrítés és kitágulás éteri mintája szerint segítik az étertest áramlását, hasonlóan ahhoz, ahogy a Nap erői növekedésre hívják a növényt.

 

 

A ritmikus rendszer, mint gyógyító princípium az idegrendszer és az anyagcsere között

 

Az ideg-érzékszervi embert a bőr érintésén, a masszázskefe ébresztőbb, együttműködésre hívó hatásán és a masszázsolaj szubsztanciális hatásán keresztül közvetlenül megszólítjuk. A terápiás tér csendje, a mozdulatok nyugalma, a test burkolása és finom melegítése stresszoldó, idegrendszert nyugtató hatású. A masszázs során a szövetbe mélyebben hatoló Pressel fogások élénkítik a szöveti keringést és anyagcserét. Kozmikus ritmusokra hangolódó előrehaladó mozgásuk, majd a simítások és a ritmikus fogások az egész testre kiterjesztik a keringést élénkítő, anyagcserét fokozó hatásokat.

 “A ritmus helyettesíti az erőt.” Az alsó és felső masszázsok váltakozásának pontosan betartott ritmusa, ugyanazon a napon, ugyanabban az időben kapott masszázsok, segítik az ember ritmikus rendszerét rendező harmonizáló erőket.

A terápiás folyamatban élénkül az anyagcsere, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik az idegrendszer és támaszra talál a ritmikus rendszer.

 

A Pressel masszázs és az ember négyessége: fizikai test, étertest, asztráltest, én

 

A Pressel-masszázs a fizikai test érintésén keresztül az ember teljes lényét megszólítja. A masszőr azzal a tudattal dolgozik, hogy a szövetbe hatoló ujjain, simító tenyerén túlterjedő éteri kezeinek hatása még fontosabb, mint a fizikai hatás. A páciens lénye iránti érdeklődése, odaadó, osztatlan figyelme mint objektív szeretet gyógyító erővé válik.

A szövetbe mélyebben hatoló Pressel fogások ébresztő jellegűek, együttműködésre hívják az asztráltestet és az ént. A ritmikus fogások felszabadítják a fizikai testbe sokszor túlontúl alámerült étertestet, segítik az éteri áramlásokat. A terápiás folyamat célja a lénytagok összhangjának, Én uralta rendjének megerősítése, helyreállítása.

 

Bolygóerők a Pressel masszázsban

 

A bolygóerők, melyekből születünk, lehetőleg szabadon kell, hogy beáramoljanak az emberbe. ‘A hét legősibb és legjövőbelibb tanító, mely a Napban egyesül’, ezek határozzák meg a fogásminőségeket. Ez azt követeli meg a terapeutától, hogy állandó, folyamatos készenlétben mindig kontrollálni tudja belső tartását. Minden rutinná vált fogást és tapintást ki kell zárnia, és azzal az átfogó tudással és tudatossággal kell helyettesítenie, mely által a bolygóerők az egyes fogások minősége révén be tudnak áramolni a testbe.

A felső ember a Szaturnusz, a Jupiter és a Mars hatása alatt áll, az alsó embert pedig a Vénusz, Merkúr és Hold uralja, méghozzá úgy, hogy óriási különbség van azon hatások között, melyek a felső embert érik és azok között, melyek az alsó emberre hatnak.

 

A masszázsfolyamatot teljes egészében áthatja a bolygórendszer és szerveink összefüggése. A masszázsfogások és a szervbedörzsölések bolygóminőségeket hordoznak: a Merkúr-fogás játékos, mozgásra hívó;  a lemniszkáta-simítás a Nap kiegyenlítő, harmonizáló minőségét hordozza; a derékrész-farokcsont közötti ill. a májbedörzsölés alapját képező gyorsuló lemniszkáta Jupiter megfontolt bölcsessége, formaereje és Mars tüzes tettereje közötti harmonikus együttműködés képe, ami testi szinten a máj-epe működés kapcsolatának felel meg. A felső masszázst lezáró “fenyőfa”  bolygóműködéseink Nap-szív általi harmonizálásának képe.

 

 

A Pressel masszázs sorstámogató ereje

 

Az ember életről-életre vándorló útját hatalmas akadályok torlaszolhatják el és ezek a következő életre éppúgy hatással vannak, mint a jelenlegire. A terápia célja, hogy az utat megnyissa a jövő felé. A terapeuta feladata, hogy mindenre kiterjedő figyelemmel meghallja azt, amit a páciens sorsa akar.

Dr Presselt masszázsa kialakításában Rudolf Steiner kijelentése inspirálta: Az izom megalvadt (összesűrűsödött) karma. Izmaink arra az útra visznek minket –teljesen tudattalanul-, amerre a sorsunknak haladnia kell. Ezért van az, hogy bár a testet masszírozzuk, valójában a sorssal dolgozunk.

 

A Pressel-masszázs az áramlások felélénkítésén, az erők mozgásba hozásán keresztül, a testi panaszok enyhülése és az életerő növekedése mellett, segíti a pácienst saját elakadásai, korlátai meghaladásában.

Tartós csak akkor lesz a nehézségbe süllyedt szövet megkönnyebbülése, ha a testben és lélekben lényeges történik! Az áramlással telítés erőket szabadít fel és olyan lehetőségeket, melyekkel szabadabban tudunk a jövő elé nézni. A páciens “világosabb” lesz, határozatképesebb, ha folyadékteste a masszázson keresztül rendszeres időközönként “rendezett impulzusokat” kap.

 

A Pressel massszázs szemlélete szerint azt mondhatjuk, egészséges ember az, aki sorsát elfogadja és éli, akár egy egyensúlyban tartott krónikus testi vagy lelki betegséggel együtt. A Pressel masszázsterápia páciensek által is gyakran visszajelzett felegyenesítő, támaszt nyújtó, erőt adó hatása segítség a mindennapi élet kihívásaiban és különösen jótékony életkrízisek idején. Segíti, hogy életünkre magasabb énünk szemszögéből nézhessünk rá, és döntéseinket e magasabb nézőpont alapján hozzuk. Az önmagunkra való rálátás lehetővé teszi a tudatosabb életvezetést, az önismeret növekedését és a személyiségfejlődést.

 

 

A masszázs menete

 

A Pressel masszázs alsó és felső masszázsok váltakozásából álló terápiás folyamat. Az alsó vagy ún. vádlimasszázs alkalmával a vádlikat és a derék alatti részt, a keresztcsont területét masszírozzuk. Felső vagy hátmasszázskor hasonfekvésben majd oldalfekvésben a háti és gerinc menti izmok, a lapocka és környéke, a csuklyásizom és a nyak kap masszázst. Alsó masszázsnál felfelé, felső masszázsnál lefelé áramoltatunk, így a masszázs hatása mindig az egész emberre kiterjed. Az alsó és a felső masszázsnak meghatározott felépítése van, a masszázsfogások egymásra épülő rendszerben követik egymást. A fogások erősségében, a kezelés hosszában a páciens szükségleteihez igazodunk. Az alapmasszázs kiegészíthető lábfej-, térd-, comb- és karmasszázzsal, tüzes vagy csúszóköpölyözéssel, illetve szervbedörzsölésekkel. A masszázs felépítéséhez a rövid szünetek és a masszázs utáni pihenő is hozzátartozik, Egy masszázs időtartama 50-70 perc. Az első két masszázs visszafogottabb, kevesebb fogást tartalmazó, ismerkedő, diagnosztikus jellegű.

 

A terápia fontos részét képezi a terápiás tér csendje, nyugalma, valamint a páciens melegen tartása, burkolása. A páciens alá és fölé gyapjútakarót teszünk, karját kartyű védi, és mindig csak azt a testterületet takarjuk ki, ahol épp dolgozunk. A test különböző tájait (elsősorban a lábfejet, a derékrészt, a nyak- és csuklyásizmot) szükség esetén melegpalackokkal melegítjük.

Két kezelés között három éjszakának kell eltelnie, hogy a masszázst az ember egész lénye feldolgozza. Jellemzően heti gyakorisággal jönnek a páciensek, gyógyító hatású, ha ez pontos ritmusban, mindig ugyanazon a napon történik.

Biodinamikus olajokkal masszírozunk (Argital, Dr Hauschka, Wala, Weleda). Olajozás előtt kefével dörzsöljük át a masszírozandó testterületet.

 

 

A Pressel masszázs alkalmazása

 • mozgásszervi, hát és deréktáji panaszok
 • anyagcsere problémák
 • fejfájás, migrén
 • menstruációs problémák (PMS)
 • allergiás panaszok, asztma
 • krónikus betegségek
 • ritmusproblémák, kiegyensúlyozatlanságok (alvászavar, evészavarok, vérnyomásproblémák)
 • időskori panaszok enyhítése, életminőség javítása
 • modern korunk idegrendszert túlterhelő hatásának kiegyensúlyozására megelőzésképpen
 • szorongás, stressz, kimerültség, burn-out
 • pszichoszomatikus betegségek
 • depresszió, pánikbetegség
 • függőségek
 • krízishelyzetek (betegség, párkapcsolat, munka), traumák, amikor az ember úgy érzi, kicsúszott a lába alól a talaj
 • burokképzés
 • akaratgyengeség, célhiányos állapot
 • minden olyan esetben, amikor valaki a betegség által megszólítva fejlődni akar
 • biográfiai elakadások

 

 

A Dr. med. Simeon Pressel-féle masszázs története

 

A német orvos, Dr. med. Simeon Johannes Pressel masszázsterápiáját az 1930-as évektől kezdődően évtizedek napi alkalmazásán keresztül fejlesztette ki a diagnózis, a gyógyítás és a lehetséges megelőzés eszközeként. Ihletforrása Rudolf Steiner antropozófiája volt.

 

A legfőbb cél mindig az egészségi állapotról való gyors és átfogó kép megalkotása volt: ehhez Dr. Presselnek rendkívüli tehetsége volt, már a szövetek tapintásán keresztül képes volt megtapasztalni a páciens lényét, felállítani a diagnózist, a legfontosabb tudnivalókat, és a további kezeléseket mindig erre az alapra építette fel.

1933-ban, Bayreuth-ban megindított orvosi praxisában, a legtöbb páciens oldalfekvésben kapott hátmasszázst.

1948-ban tért haza az orosz hadifogságból, és először a stuttgarti Waldorf-iskolában, mint iskolaorvos dolgozott egészen 1955-ig. Ebben a korszakban fejlesztette ki az ún. “vádlimasszázst”. Az ifjúság, de legfőképpen a gyermekek még évekig szenvedtek a háború traumáitól, mivel a Földdel való kapcsolatuk nem tudott helyesen kifejlődni. Ezt sokféle tünet megnyilvánulása is alátámasztotta.  A vádlimasszázs segítségével tehát az embereket újra “talpra lehetett állítani” és megújítani a Földdel való kapcsolatukat. Hamarosan azt is felfedezték, hogy a vádlik az egész emberről nagy részletességgel sokat elárulhatnak. Ennek a felismerésnek a segítségével a hát diagnosztizálása is kiegészülhetett. Ekkor lett a váltás a masszázs komoly eleme, amely a hát és a lábmasszázs váltakozását hozta. Ettől kezdve Dr. Pressel alapvetően úgy dolgozott, hogy minden alkalommal először a lábat, majd ezután a hátat masszírozta meg, közbeiktatva minimum három éjszakányi pihenőt, amely alatt a “testek” /a lénytagok (a teljes ember) ezt a kezelést fel tudták dolgozni, és magukévá tették.

Az ötvenes években Dr. Pressel többször is járt Hollandiában Dr. Bernard Lievegoed-nál (1905 – 1992), akinek segítségével még jobban elmélyülhetett az antropozófia tudományában. Az ott megszerzett – kifejlesztett tudása pl. a hét bolygó minőségéről, azok tulajdonságairól hamarosan beépült a masszázs szellemi alapjába.

1958-ban az Elisabeth van Schouwen-nel (második feleségével, Lies Pressel-el) végzett közös munka hozta be a masszázsba a Dr. med. Margarethe Hauschka-féle masszázs bizonyos harmonizáló, kiegészítő fogásait, elemeit. Így egészültek ki Dr. Pressel mély és ébresztő hatású, a “Nap feletti” bolygóminőségeket hordozó fogásai a “Nap alatti” bolygók beburkoló, “felélesztő” fogásaival. A hatvanas évek elejére dolgozták ki az ún. keresztcsont-, vagy derékmasszázst, mely csatlakozott a vádlimasszázshoz, és később még kiegészült a csípőízület kezelésével is.

 

Fontos adalék a masszázs történetében a Dr. Gretl Stritzel német orvosnővel folytatott munka is. Dr. Pressel nem csupán egy új masszázst fejlesztett ki, hanem egy saját antropozófus gyógyművészetet is megteremtett, melynek a masszázs csak az egyik eleme volt. Ebben szorosan együtt dolgozott a német doktornővel.

A masszázs oktatását Dr. Simeon Pressel kezdte meg, majd halála után 1980-tól Lies B. Pressel és Dr. Gretl Stritzel folytatta külön-külön. A magyarországi 350 órás képzéseket Lies B. Pressel vezette.